aszombie.blogg.se

Mitt liv med Ankyloserande Spondylit, mina drömmar och drivkraft. Kunde knappt gå för några år sedan och hade nästan gett upp. Nu har jag genomfört 9st Svenska Klassiker, 1st Halvklassiker, 2st Vasaloppstripplar, 2,5st Höga Kusten Trail, 2st Olympisk Triathlon distans och min första IronMan (2019). Drömmer om att fortsätta leva det liv jag vill leva med knäartros och en reumatisk sjukdom.

Läget inför IronMan 2 oktober

Publicerad 2022-09-21 12:16:51 i Cykel, Löpning, Simning, Triathlon, Träning, Tävling,

Som situationen är nu, så behöver jag skriva av mig lite med tankarna jag har inför IronMan i Barcelona 2 oktober! Det blir en pre-race report.

Nu är det mindre än två veckor kvar och dags att börja leta efter formen!

Träningen sedan min förra IronMan i Köpenhamn 2019 har ökat med 25%. Från 380h till närmare 500h. Det kan låta mycket men säkert 450h av dessa är lågintensiv träning i zon 2, prattempo. Som en power walk i puls! Den lågintensiva är inte bara en skonsam träning utan lär kroppen att inte producera för hög laktatnivå, andel mjölksyra i kroppen. Det är en riktig fettförbrännare, tar energi från kroppen!

Träningen har gått enligt plan fram till 7 juni då högra knäet rasade tyvärr! Det visade sig att ena fästet (av fyra) på menisken lossnat från överbenet!  

Jag hade så ont att jag fick sluta springa, sluta med min runstreak som stannade på 660 dagar. För att snabbt komma på banan och ändå hålla uppe volymen och intensiteten så startade jag en ridestreak. Alltså cykla varje dag som rehab för knäet. Dessutom så gick Vätternrundan av stapeln 18 juni, 11 dagar efter knäskadan.

Jag lyckades genomföra Vätternrundan runt 28 minuter efter måltid. Kom in på 09:58 och måltiden var 09:30. Jag är jättenöjd då jag hann få tillbaka typ 95% av kraften i cyklingen.

Runstreak blev som sagt 660 dagar. Adderar man ridestreak 70 dagar så blev det en falsk streak på två år! 

Jag startade upp en andra runstreak dels för att mitt "friska" artrosknä mår bra/bättre av daglig löpning och då mitt skadade knä blivit så pass mycket bättre! 12:e dagen testade jag på ett långpass på 19km. Bakslag 😕 Dagen efter var dåliga knäet svullet som en boll igen.

Detta blev en strategiändring! Jag får fokusera på en skonsam löpning (mer framfota, kortare och lågt tempo). Det blir nu fokus på backpass! Jogga uppåt och neråt! Ett styrkepass och dessa går bra att köra långpass på! Längsta tid jag höll på var några pass på 2h, upp och ner utan längre uppehåll, ca 800hm.

Cyklingen blev mer underhåll. Fick in några långpass på 15-18 mil. Däremellan några pacepass på zwift.

Simningen? Katastrof! Hann några långpass och fick till Vansbrosimning i juli på ungefär samma (långsamma) tid. Fick till några pass i simhallen men inser att jag inte hinner mer innan avresan 25 sep (1v innan IM start 2 okt). Jag får fokusera på att träna då jag kommer ner i tävlingsplatsen i medelhavet IRL.

25 augusti träffade jag (äntligen) läkaren som konstaterade att ena fästet (av fyra) på menisken har lossnat från överbenet. Detta innebär operation och jag fick en operationstid 10 oktober!

Men knäet känns bra så länge jag kör "slowjogging" så jag siktar in mig på Lidingöloppet och IronMan med annan målsättning!

Lidingöloppet går 8 dagar innan IronMan och loppet betyder mycket för mig! Dels är det mitt 10:e lopp och dels så avslutar jag min 8:e svenska klassiker med denna. Målsättning blir att njuta och mer se detta som ett träningspass. Ett lugnt och lite längre pass. Lidingöloppet har 34 backar över 2hm så jag känner mig ändå rätt förberedd. Oftast går det bra att köra mycket backar för att klara av lidingöloppet på ett bra sätt!

Dagen efter lidingöloppet bör det av ner till Calella, Barcelona! Fokus där nere blir att crawla i medelhavet och hitta lugnet! Och något kort pass på tempohojen som jag tyvärr inte hunnit träna på så mycket. Lugn löpning och hoppas formen kommer.

Mitt mål på IronMan blir att ha en lugn simning under maxtiden (2h 20min). Cyklingen är målet att kräma på så mycket jag känner kroppen klarar av! Helst under 5,5h! Så borde jag kunna lufsa runt maran på löpningen, ev under 8min fart…

Det blir intressant detta 😊


(null)


Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela